+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 

Van Gogh in Drenthe, Nederland

  • 11 sep. 1883 - 5 dec. 1883
Vincent vertrok in het najaar van 1883 vanuit Den Haag naar Drenthe, waar hij drie maanden zou verblijven. Toch heeft de relatief korte periode die hij hier verbleef een onuitwisbare indruk op hem gemaakt.

Geïnspireerd door onder andere zijn vriend Anthon van Rappard (1858-1892) en deels gedreven door het idee dat het leven goedkoper zou zijn in Drenthe arriveerde Vincent op 11 september 1883 per trein in Hoogeveen vanuit zijn voormalige woon- en werkplaats Den Haag. Hij had afscheid genomen van zijn vriendin Sien en haar kinderen en nam zijn intrek in het logement van Albertus Hartsuiker (1827-1902). Na circa twee weken in Hoogeveen te hebben doorgebracht en de omgeving daar te hebben verkend, besloot hij dieper Drenthe in te trekken. Hij nam de trekschuit in zuidoostelijke richting Nieuw Amsterdam/Veenoord en vond onderdak in het logement van Hendrik Scholte (1841-1915). Vanuit deze plek ontdekte hij de omgeving en maakte onder andere een dagtocht naar Zweeloo.

Vincent correspondeerde in deze tijd veel met zijn broer Theo over diens positie bij kunsthandel Goupil & Cie in Parijs. Hoewel Vincent liever had gezien dat Theo zich bij hem in Drenthe zou voegen en ook als kunstenaar aan de slag zou gaan, koos Theo er toch voor om in Parijs te blijven.

Ondanks dat de periode die Vincent in Drenthe doorbracht van relatief korte duur was, is het in veel opzichten een belangrijke periode geweest voor zijn ontwikkeling. Het was een eenzame tijd waarin hij geen hulp van of contact had met andere kunstenaars, maar het landschap, de bewoners en de oorspronkelijkheid van Drenthe maakten een onuitwisbare indruk op hem, die hij in zijn schilderijen, tekeningen en aquarellen vastlegde. Ook al verwijst Vincent in zijn brieven als inspiratie naar de zeventiende-eeuwse Nederlandse meesters, schilders van Barbizon of bijvoorbeeld Max Liebermann (1847-1935), toch bleef zijn grootste inspiratiebron Drenthe zelf.

Op 4 december keerde Vincent vanuit Nieuw-Amsterdam terug naar Hoogeveen, waar hij de dag erna de trein naar Nuenen zou nemen.

Bestaand, toegankelijk
Bestaand, niet toegankelijk
Verdwenen

Locaties in
Drenthe

Verder lezen

Wout J. Dijk en Meent W. van der Sluis
De Drentse tijd van Vincent van Gogh 1883
Groningen, 2001

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen