+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Trippenhuis
Amsterdam, Nederland

  • 18 mrt. 1877
  • 21 mei 1877
  • 5 jun. 1877 - 12 jun. 1877
  • 7 sep. 1877
  • 18 sep. 1877

Vincent van Gogh bezocht het Trippenhuis, de voorloper van het Rijksmuseum, met grote regelmaat. Het museum was destijds gratis te bezoeken en herbergde de Rijkscollectie met werken van grootmeesters als Frans Hals en Rembrandt van Rijn. Vincent bezocht het museum onder andere op tweede pinksterdag 1877 vóórdat hij op bezoek ging bij familie Stricker. Blijkbaar was het zo vanzelfsprekend welke schilderijen hij daar ging bekijken dat hij zijn broer Theo schreef:

“Voor ik naar Stricker ging liep ik nog even op het Trippenhuis om enkele schilderijen nog weer eens te zien, gij weet wel welke.” Lees de hele brief

Toen Vincent in Amsterdam woonde, werd de inrichting van het Trippenhuis aangepakt waardoor enkele ruimtes tijdelijk waren gesloten. Vincent ging regelmatig terug om te kijken of de zalen alweer te bezoeken waren. Begin juli 1877 was dat zover: Vincent schreef aan Theo over de weer geopende zaal waar de Staalmeesters van Rembrandt hing en ‘het bewuste’ portret van Bartholomeus van der Helst. Hiermee bedoelde hij vermoedelijk het portret van Aert van Nes en diens vrouw Geertruida den Dubbelde.

Vincent was zo’n liefhebber van het Trippenhuis dat hij zijn Engelse vriend Harry Gladwell bij een bezoek aan Nederland verzekerde dat hij Holland niet mocht verlaten voordat hij het Trippenhuis had gezien. Uiteindelijk bezocht Gladwell het Trippenhuis twee keer samen met Vincent. Ook probeerde Vincent zijn broer Theo over te halen om naar Amsterdam te komen en met hem in het Trippenhuis de etsen van Rembrandt te bekijken die hij zo prachtig vond.

Voordat Vincent in Amsterdam woonde, bezocht hij het Trippenhuis ook al. Al in 1873 schreef hij een brief waaruit blijkt dat hij het museum kende:

“Weet je dat men te Amsterdam een groot nieuw gebouw zal maken in plaats van het Trippenhuis, dat vind ik best, het Trippenhuis is te klein & vele schilderijen hangen zóó dat men ze niet goed zien kan.” Lees de hele brief

Het nieuwe gebouw waar Vincent over schreef zou er inderdaad komen. Toen Vincent in 1877 in Amsterdam woonde, was men al begonnen met de bouw van het Rijksmuseum aan de Stadhouderskade dat uiteindelijk in 1885 geopend zou worden en dat Vincent ook zou bezoeken. 

Verder lezen

Reindert Groot, Teio Meedendorp
Vincent van Gogh over Amsterdam, een stadswandeling rond 1880
Bussum, 2003

Lekker wandelen in Amsterdam, Van Kattenburg tot Begijnhof, Met Vincent van Gogh door Amsterdam
VVV Amsterdam

Reindert Groot, Sjoerd de Vries
Vincent van Gogh in Amsterdam
Amsterdam, 1990

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen