+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Schreierstoren
Amsterdam, Nederland

  • 14 mei 1877 - 15 jul. 1878

Op tweede pinksterdag 1877 schreef Vincent zijn broer Theo dat hij een wandeling had gemaakt langs ‘De Buitenkant’ (een straat in Amsterdam) naar de Noorderkerk. Hij schreef dat hij de stad ter hoogte van de Schreierstoren eruit vond zien als een schilderij van Jacob Maris. Mogelijk dacht hij aan het werk De buitenkant met de Schreierstoren, Amsterdam (1876) nu in de collectie van het Rijksmuseum. Vincent wandelde graag in dit deel van de stad, alleen of met vrienden:

“Wij wandelden aan den Buitenkant & daar aan die zandwerken aan de Oosterspoor, kan U niet zeggen hoe schoon het daar was in de schemering. Rembrandt, Michel en anderen hebben het wel geschilderd, de grond donker, de lucht nog verlicht door den gloed van de ondergegane zon, de rei huizen en torens er boven uit, de lichten overal in de vensters, alles weerkaatsende in het water. En de menschen en rijtuigen als kleine zwarte figuurtjes overal. Zooals men dat op een Rembrandt soms ziet.” Lees de hele brief

Verder lezen

Reindert Groot, Teio Meedendorp
Vincent van Gogh over Amsterdam, een stadswandeling rond 1880
Bussum, 2003

Lekker wandelen in Amsterdam, Van Kattenburg tot Begijnhof, Met Vincent van Gogh door Amsterdam
VVV Amsterdam

Reindert Groot, Sjoerd de Vries
Vincent van Gogh in Amsterdam
Amsterdam, 1990

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen