+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Oom Stricker
Amsterdam, Nederland

  • 14 mei 1877 - 5 jul. 1878

Willemina Catharina Gerardina Carbentus ‘tante Mina’ was een zus van Vincents moeder en was getrouwd met Johannes Paulus Stricker ‘oom Stricker’. Stricker was predikant en trad in Amsterdam op als mentor van Vincent die zich immers op hetzelfde vak voorbereidde. Vincent bewonderde de geestdrift en passie van zijn oom en bezocht graag kerkdiensten (door heel Amsterdam) waar Stricker preekte.

Op 10 februari 1878 schreef Vincent zijn broer Theo dat hij – naast de lessen die hij bij Mendes da Costa volgde - twee maal per week les kreeg van Oom Stricker. Dat was waarschijnlijk geen toeval: in die week had vader Van Gogh Amsterdam bezocht om de voortgang van de studie van Vincent te bespreken. Blijkbaar kon hij in zijn ogen wel wat extra ondersteuning gebruiken.

Vincent bezocht de Strickers regelmatig thuis, vaak wel enkele keren per week. Hij dronk er koffie na de kerk, bezocht verjaardagen, bracht feestdagen met hen door en ging er weleens eten. Hij kon ook goed opschieten met hun dochter Kee, die met haar man Christoffel Martinus Vos in een huis aan de Prinsengracht woonde. Enkele jaren later, toen Vos overleden was, zou Vincent hevig verliefd worden op zijn nicht Kee en haar een huwelijksaanzoek doen.  

Verder lezen

Reindert Groot, Teio Meedendorp
Vincent van Gogh over Amsterdam, een stadswandeling rond 1880
Bussum, 2003

Lekker wandelen in Amsterdam, Van Kattenburg tot Begijnhof, Met Vincent van Gogh door Amsterdam
VVV Amsterdam

Reindert Groot, Sjoerd de Vries
Vincent van Gogh in Amsterdam
Amsterdam, 1990

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen