+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Museum Fodor
Amsterdam, Nederland

  • 6 okt. 1885 - 8 okt. 1885

Toen Vincent van Gogh in 1885 samen met zijn vriend Anton Kerssemakers naar Amsterdam kwam om het nieuw geopende Rijksmuseum te bezoeken, ging hij ook naar Museum Fodor. Het museum herbergde de collectie van de steenkolenhandelaar Carel Joseph Fodor (1801-1860). Vincent schreef zijn broer Theo over zijn bezoek:

“De herder van Decamps is toch een meesterstuk– herinnert ge U de Meissonnier – een schets – van een sterfbed.–de Diaz.–Nu, Bosboom, Waldorp,Nuyen, Rochussen, de oorspronkelijke lui van die periode van 40 jaar terug, ik zie ze altijd graag.” Lees de hele brief

Over het schilderij Een nimf met Cupido van Narcisse Virgile Diaz de la Peña dat hij zag, schreef hij in een andere brief nog eens:

“De Diaz van Fodor is overigens schetsachtig maar misschien ook juist daarom was ’t voor mij die in jaren er geen zag een waar genoegen er een terug te zien en hield het zich heel best.” Lees de hele brief

Verder lezen

Reindert Groot, Teio Meedendorp
Vincent van Gogh over Amsterdam, een stadswandeling rond 1880
Bussum, 2003

Lekker wandelen in Amsterdam, Van Kattenburg tot Begijnhof, Met Vincent van Gogh door Amsterdam
VVV Amsterdam

Reindert Groot, Sjoerd de Vries
Vincent van Gogh in Amsterdam
Amsterdam, 1990

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen