+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Kee en Christoffel Vos
Amsterdam, Nederland

  • 14 mei 1877 - 5 jul. 1878

Vincent van Goghs nicht Kee woonde met haar man Christoffel Vos aan de Prinsengracht tegenover de Westerkerk. Vincent bezocht hen graag. Zo ging hij bij hen langs tijdens een wandeling op 5 augustus 1877 van het oostelijke deel van de stad richting Bickerseiland. Ook bezocht hij hun op de avond van 17 september en was toen onder de indruk van hun liefdevolle relatie:

“Maandag avond bragt ik bij Vos & Kee door, die hebben elkaar wel lief en dat waar Liefde woont de Heer Zijn zegen gebiedt, kan men wel opmerken. het is daar aardig aan huis, alleen erg jammer dat hij geen domine is kunnen blijven. Als men hen zoo zamen ziet zitten des avonds bij het vriendelijk lichtvan hunne lamp in het huiskamertje en daar vlak bij de slaapkamer van hun jongen die van tijd tot tijd wakker wordt en zijn Moeder om het een of ander vraagt dan is dat een idylle maar zij kennen de barre dagen en slapelooze nachten ook en angst en zorg.” Lees de hele brief

Vos was ernstig ziek en zou enkele maanden nadat Vincent Amsterdam definitief had verlaten overlijden. Jaren later werd Vincent heimelijk verliefd op Kee; een liefde die niet beantwoord zou worden. 

Verder lezen

Reindert Groot, Teio Meedendorp
Vincent van Gogh over Amsterdam, een stadswandeling rond 1880
Bussum, 2003

Lekker wandelen in Amsterdam, Van Kattenburg tot Begijnhof, Met Vincent van Gogh door Amsterdam
VVV Amsterdam

Reindert Groot, Sjoerd de Vries
Vincent van Gogh in Amsterdam
Amsterdam, 1990

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen