+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Theo en Jo
Parijs, Frankrijk

  • 17 mei 1890 - 19 mei 1890
  • 6 jul. 1890

Op 18 april 1889 trouwde Vincents broer Theo, die in Parijs als kunsthandelaar werkte, met Johanna (Jo) Bonger (1862-1925). Het huwelijk vond plaats in Amsterdam, maar Jo kwam bij Theo in Parijs wonen. Omdat het appartement aan de rue Lepic waar Theo tot dan toe woonde niet geschikt was om samen met Jo in te wonen, was hij sinds hun verloving op zoek naar een ander appartement. Jo en Theo correspondeerden intensief over de zoektocht naar een geschikte woning. Op 4 februari 1889 schreef Theo dat hij na het bezichtigen van talloze appartementen iets had gehuurd. Hij tekende een plattegrondje van de woning voor haar en beschreef na de tweede bezichtiging:

 “Zo heeft de eetkamer twee ramen & is meer lang dan breed, maar het viel mij deze keer zeer mee & it is quite in my line, als buurt is het niet zoo deftig maar hier behoeft men dan ook geen verlakte laarzen aan te trekken.” (bron: Kort Geluk, p. 137)

Vanaf 1 maart kon Theo het appartement gaan inrichten en op 20 april trokken hij en Jo erin. De woning lag in de wijk Montmartre, dichtbij de vestiging van Boussod, Valadon & Cie waar Theo als manager werkte. Zo kon hij thuis lunchen met zijn vrouw.

Vincent bezocht de woning twee maal: één keer in 1890 toen hij vanuit Saint-Rémy naar Auvers-sur-Oise verhuisde en een paar dagen in Parijs verbleef en eenmaal toen hij al in Auvers woonde en zijn broer ging bezoeken. In het appartement van Theo en Jo hingen doeken van Vincent en andere kunstenaars aan de muur.  

Verder lezen

Theo van Gogh en Jo van Gogh-Bonger (Han van Crimpen, Leo Jansen)
Kort geluk: de briefwisseling russen Theo van Gogh en Jo Bonger
Zwolle, 1999

Nienke Bakker
Van Gogh en Montmartre
Amsterdam, 2011

Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov
Van Gogh à Paris
Parijs, 1988

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen