+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Restaurant du Chalet
Parijs, Frankrijk

    november en december 1887

Vincent organiseerde op eigen initiatief een expositie met werk van de kunstenaars Louis Anquetin, Émile Bernard, Arnold Hendrik Koning, Henri de Toulouse-Lautrec en hemzelf in Grand Bouillon-Restaurant du Chalet. Dat was een populair restaurant aan de Avenue de Clichy met eenvoudige en goedkope maaltijden waar Vincent in 1887 graag kwam.

De kunstenaars behoorden allemaal tot wat Vincent de “Petit Boulevard” noemde. Daar bedoelde hij kunstenaars mee die werkten in de omgeving van de Boulevard de Clichy en Boulevard de Rochechouart in Montmartre en die hun werk tentoonstelden in kleine gelegenheden zoals cafés en restaurants. Dit in tegenstelling tot de kunstenaars van de “Grand Boulevard”, zoals Edgar Degas, Claude Monet, Auguste Renoir, Alfred Sisley en Camille Pissaro wiens reputaties al gevestigd waren en wiens werk tentoongesteld werd bij grote galeries zoals Boussod, Valadon & Cie, Durand-Ruel en Georges Petit aan de chique boulevards rond Place de L’Opéra.

De tentoonstelling was geen lang leven beschoren, want Vincent kreeg een aanvaring met de eigenaar van het restaurant, Etienne-Lucien Martin. Deze liet hem weten dat de mensen in restaurant geen hap meer door hun keel kregen bij aanblik van zijn schilderijen. Vincent besloot daarop alle schilderijen in te laden en die mee te nemen naar zijn appartement aan de rue Lepic. Vincent had nog een portret van eigenaar Martin geschilderd dat hij waarschijnlijk als dank aan hem had willen geven, maar dat liet hij na de aanvaring achterwege. Toch was de tentoonstelling in zekere zin wel succesvol. Vincent schreef achteraf dat hij geen spijt had gehad van zijn inspanningen:

“Aangezien Bernard er zijn eerste schilderij heeft verkocht, Anquetin er een studie heeft verkocht, ik met Gauguin heb geruild hebben we er allemaal iets aan gehad.” Lees de hele brief

Op 30 juni 1888 ging het restaurant failliet.

Er zijn vier schetsen bekend die Vincent maakte achterop de menukaart van Restaurant du Chalet, waaronder Naakte vrouw hurkend boven een waskom en Wandelend paar.

 

Verder lezen

Nienke Bakker
Van Gogh en Montmartre
Amsterdam, 2011

Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov
Van Gogh à Paris
Parijs, 1988

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen