+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Le Tambourin
Parijs, Frankrijk

    28 februari 1886 - zomer 1887

Le Tambourin was een restaurant en cabaret op Boulevard de Clichy 62 in Montmartre dat erg populair was bij kunstenaars. Het werd gerund door de Italiaanse Agostina Segatori (1841-1910) met wie Vincent een affaire had. Hij gaf haar veel bloemstillevens om in de zaak op te hangen, in de hoop deze te verkopen. Dit gebeurde echter niet. Toen Le Tambourin failliet ging in de zomer van 1887 zijn de schilderijen van Vincent vermoedelijk allemaal geveild.

Vincent was een verwoed verzamelaar van Japanse prenten (die hij aankocht bij de kunsthandel van Bing) en hij organiseerde in februari-maart 1887 een verkooptentoonstelling van zijn Japanse prenten in het café. Het kostte hem de nodige inspanning, maar de tentoonstelling was niet echt een succes. Ondanks het feit dat de expositie wel veel invloed had gehad op de kunstenaars Émile Bernard en Louis Anquetin noemde Vincent het in juli 1888 toch een mislukking.

Vincent schilderde twee portretten van Segatori waaronder het werk In het café: Agostina Segatori waarop de café-uitbaatster te zien is, met op de achtergrond Japanse prenten als verwijzing naar de tentoonstelling. Op de tekening Portret van Vincent van Gogh van Henri de Toulouse-Lautrec is Vincent geportretteerd in het café Le Tambourin.

 

Verder lezen

Nienke Bakker
Van Gogh en Montmartre
Amsterdam, 2011

Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov
Van Gogh à Paris
Parijs, 1988

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen