+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

La Revue Indépendante
Parijs, Frankrijk

    december 1877

De schrijvers Félix Fénéon (1861-1944) en Edouard Dujardin (1861-1949) maakten regelmatig kleine tentoonstellingen in de kantoren van het politieke, literaire en artistieke maandblad La Revue Indépendante aan Chaussée d’Antin nr. 11. Vincent bezocht er in december 1887 vermoedelijk de tentoonstelling met werk van Louis Anquetin, Camille Pissarro en Georges Seurat. 

In september 1888, toen Vincent inmiddels in Arles woonde, suggereerde zijn broer Theo hem om ook eens werk tentoon te stellen bij La Revue Indépendante. Vincent stond daar positief tegenover. Maar hij toen hij twee maanden later een uitnodiging van Dujardin ontving, was hij van mening veranderd en wilde hij toch niet deelnemen aan een expositie in dat “donkere hol”. Hij was waarschijnlijk beïnvloed door Paul Gauguin die de uitnodiging ook had afgeslagen. Het stond Vincent in het bijzonder tegen dat hij voorafgaand aan de expositie een schilderij zou moeten afstaan om zo tegemoet te komen aan de kosten van de tentoonstelling. Hij schreef aan Theo:

“...je voelt wel aan dat ze zich aardig vergissen als ze denken dat ik ga betalen om me goed in het zicht te laten zetten in zo’n klein, donker en vooral geheimzinnig hol.” Lees de hele brief

 

Verder lezen

Nienke Bakker
Van Gogh en Montmartre
Amsterdam, 2011

Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov
Van Gogh à Paris
Parijs, 1988

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen