+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

8e tentoonstelling Impressionisten
Parijs, Frankrijk

  • 15 mei 1886 - 15 jun. 1886

Vincent bezocht waarschijnlijk de achtste impressionistententoonstelling die van 15 mei tot 15 juni 1886 werd gehouden in een galerie aan rue Laffitte nr. 1. Daar was onder andere werk te zien van Mary Cassat, Armand Guillaumin, Camille en Lucien Picasso, Paul Signac en Georges Seurat. Voordat Vincent in Parijs woonde, kende hij het impressionisme voornamelijk van horen zeggen. Eenmaal in Parijs kon hij de tentoonstellingen wél bezoeken en het werk met eigen ogen aanschouwen. Daarom schreef hij in oktober 1886 aan zijn vriend uit Antwerpen Horace Mann Livens:

“In Antwerpen wist ik niet eens wat de impressionisten waren, nu heb ik ze gezien en hoewel ik daar niet bij hoor, heb ik toch veel bewondering voor bepaalde impressionistische schilderijen, Degas, naaktfiguur, Monet, landschap.” Lees de hele brief

Naast de impressionistententoonstelling op de rue Lafitte waren de belangrijkste tentoonstellingen met impressionistisch werk die Vincent tijdens zijn verblijf in Parijs bezocht de Ve exposition internationale de peinture bij Georges Petit (15 juni-15 juli 1886) en de IIème exposition de la Société des Artistes Independants (20 augustus-21 september 1886). 

Verder lezen

Nienke Bakker
Van Gogh en Montmartre
Amsterdam, 2011

Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov
Van Gogh à Paris
Parijs, 1988

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen