+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Hôtel Drouot
Parijs, Frankrijk

Vincent bezocht het veilinghuis Hôtel Drouot regelmatig op kijkdagen om er kunstwerken te bekijken. Sommige werken die hij zag, maakten zo’n indruk op hem dat hij ze later nog eens noemde in zijn brieven. Op 11 of 12 juni 1875 bekeek Vincent bijvoorbeeld de verkooptentoonstelling van 95 pastels en tekeningen van de Franse kunstenaar Jean-François Millet (1814-1875) uit de collectie van verzamelaar Emile Gavet. Vincent had veel ontzag voor het werk van Millet en toen hij Hôtel Drouot binnenliep, voelde dat voor hem als volgt:

“Neem Uw schoenen van uwe voeten, want de plek waar gij staat is heilig land.” Lees de hele brief

Jaren later, in 1883, schreef Vincent zijn broer Theo dat hij nog altijd heel erg blij was dat hij destijds de tekeningen van Millet had gezien.

Begin juni 1886 bezocht Vincent samen met Theo Hôtel Drouot voor de veiling van de privécollectie van Paul Saulnier. Daar zag hij het werk Vaas met pioenen op een sokkel van Édouard Manet. Toen Vincent in 1888 in Arles bezig was met zijn vierde schilderij in de serie van stillevens van zonnebloemen, refereerde hij aan de technische eenvoud van het schilderij van Manet. Op dezelfde veiling zag Vincent Christus slapend tijdens de storm van Eugène Delacroix, de kunstenaar voor wie Vincent mateloze waardering had vanwege diens kleurgebruik. Hij schreef meerdere malen over dit schilderij dat hij een “krachtige schets” noemde, zoals op 26 juni 1888 aan zijn vriend Émile Bernard:

“Ah – het mooie schilderij van EUG. DELACROIX, La barque du Christ sur la mer de Génésareth, hij – met zijn zacht citroengele aureool – slapend, oplichtend – in de dramatisch violette, donkerblauwe, bloedrode vlek van de groep verbijsterde discipelen.  Op de schrikwekkende smaragdgroene zee, die stijgt, steeds hoger stijgt tot helemaal bovenaan, tot de lijst. Ah – wat een geniale schets.” Lees de hele brief

Verder lezen

Nienke Bakker
Van Gogh en Montmartre
Amsterdam, 2011

Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov
Van Gogh à Paris
Parijs, 1988

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen