+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Delarebeyrette
Parijs, Frankrijk

  • 28 feb. 1886 - 19 feb. 1888

François Joseph Delarebeyrette (1825-1886) was de belangrijkste handelaar van kunstwerken van Adolphe Monticelli (1824-1886) in Parijs. Toen Vincent in Parijs woonde was de zaak inmiddels overgenomen door Delarebeyrettes vrouw Eveline en hun zoon Gabriel. De handelaar had in 1886 zeker veertig werken van Monticelli in bezit: een kunstenaar die een belangrijke rol zou gaan spelen wat betreft Vincents ideeën over kleur. Vincent moet er meerdere malen geweest zijn en refereerde in zijn brieven aan zijn broer Theo weleens aan de werken die hij in de galerie had gezien. Hij zag Monticelli als een grote colorist die werkte in de voetsporen van Eugène Delacroix:

“Dat Monticelli soms een boeket bloemen nam met de bedoeling op één paneel het hele gamma van zijn rijkste en meest uitgebalanceerde tonen bijeen te brengen? En dat je regelrecht terug moet naar Delacroix om zo’n samenklank van kleuren te vinden?” Lees de hele brief 

Vincent en Theo hadden zes werken van Monticelli, onder andere Vaas met bloemen, dat zich nu in de collectie van het Van Gogh Museum bevindt. 

Verder lezen

Nienke Bakker
Van Gogh en Montmartre
Amsterdam, 2011

Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov
Van Gogh à Paris
Parijs, 1988

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen