+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Atelier Russell
Parijs, Frankrijk

  • 28 feb. 1886 - 19 feb. 1888

Bij het open atelier van de kunstenaar Fernand Cormon, waar Vincent in het voorjaar van 1886 lessen volgde, leerde hij de Australische kunstenaar John Peter Russell (1858-1930) kennen. Ze raakten bevriend en Russell maakte in zijn atelier aan de impasse Hélène nr. 15 een portret van Vincent. De bevriende kunstenaar Archibald Standish Hartrick noemde dit het meest gelijkende portret van hem dat hij kende: beter dan zelfportretten van Vincent of portretten die andere kunstenaars van hem hadden gemaakt. Vincent had het portret in zijn bezit en was er erg aan gehecht. Hij ruilde het werk wellicht tegen zijn schilderij Drie paar schoenen, dat in het bezit van Russell kwam. Naast het portret had Vincent ook Russells werk Zittende naakte vrouw in zijn collectie. Russel had op zijn beurt de litho At Eternity’s gate van Vincent in zijn bezit, en nog een niet-geïdentificeerd schilderij.

Russell was een vermogende kunstenaar die zich door een erfenis helemaal op zijn schilderkunst kon richten. Hij was ook in staat om schilderijen van andere kunstenaars aan te kopen. Zo kocht hij bijvoorbeeld werk aan van Vincents vrienden Armand Guillaumin en Émile Bernard. Vincent wilde, toen hij inmiddels in Arles woonde, graag dat Russell ook een werk van Paul Gauguin zou aankopen en haalde alles uit de kast om Russell zo ver te krijgen: hij schreef hem brieven, zocht aanleidingen om met hem in contact te blijven en stuurde hem zelfs twaalf tekeningen, in de hoop dat Russell dan wel zou moéten reageren op zijn verzoek. Hoewel Russell positief was over het werk van Gauguin kocht hij uiteindelijk geen schilderij van hem aan.

Vincent bleef tot begin 1890 met Russell corresponderen.

Verder lezen

Nienke Bakker
Van Gogh en Montmartre
Amsterdam, 2011

Françoise Cachin en Bogomila Welsh-Ovcharov
Van Gogh à Paris
Parijs, 1988

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen