+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Dokter Gachet
Auvers-sur-Oise, Frankrijk

  • 20 mei 1890 - 29 jul. 1890

Bij aankomst in Auvers op 20 mei 1890 maakte Vincent direct kennis met dokter Paul-Ferdinand Gachet (1828–1909) aan wie hij was gekoppeld door zijn broer Theo. Hij trad op als dokter en vertrouwenspersoon voor Vincent. Dat was van groot belang omdat er kans was op psychische aanvallen zoals hij die in Arles en Saint-Rémy had gehad:

“Het belangrijkste is de dokter te kennen, zodat ik bij een aanval niet direct in de handen van de politie val en met geweld naar een inrichting wordt gebracht.” Lees de hele brief

Gachet, met wie Theo via de kunstenaar Camille Pissarro in contact was gekomen, leek de aangewezen persoon vanwege zijn rijke ervaring als arts en grote interesse in kunst. Hij schilderde in zijn vrije tijd en kende veel eigentijdse kunstenaars zoals Edouard Manet, Claude Monet, Auguste Renoir en Paul Cézanne van wie hij ook werk verzamelde. Vincent voelde zich volkomen begrepen door de excentrieke arts die zowel qua uiterlijk als qua karakter veel op hem leek. Ze raakten bevriend en Vincent bezocht hem regelmatig in de oude meisjesschool die Gachet sinds 1872 bewoonde. Hij schreef zijn broer Theo:

"Ik heb het gevoel dat ik elke keer als ik erheen ga bij hem  een niet al te slecht schilderij kan maken en hij zal me wel blijven uitnodigen om elke zondag of maandag te komen eten." Lees de hele brief

Het huis van Gachet stond helemaal vol met antiquiteiten die volgens Vincent niet altijd de moeite waard waren, maar desondanks wel als inspiratie voor stillevens en bloemstukken konden dienen. Vincent maakte diverse schilderijen bij het huis, zoals De Tuin van dokter Gachet en een schilderij van Gachets dochter Marguerite Gachet in de tuin. Daarnaast schilderde en etste Vincent een portret van Gachet: de arts had een eigen drukpers in huis die Vincent mocht gebruiken. Hij maakte daarom plannen om etsen te maken naar zijn eigen schilderijen uit Arles en Saint-Rémy, die dan bij Gachet kosteloos gedrukt konden worden. Maar deze plannen voerde hij uiteindelijk niet uit.

Toen Vincent op 27 juli door zijn zelfmoordpoging een schotwond in zijn borst had kwam dokter Gachet hem verzorgen. Het mocht niet baten: twee dagen later overleed Vincent. Dokter Gachet bracht zonnebloemen mee op de begrafenis en hield een kort woordje. Vincent had tijdens zijn leven diverse werken aan Gachet gegeven en ook na zijn dood kreeg Gachet er nog een aantal in bezit. 

Verder lezen

Anne Distel
Cézanne to Van Gogh: The Collection of Doctor Gachet
New York, 1999

Marije Vellekoop e.a.
Vincent van Gogh tekeningen, deel 4: Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise 1888-1890
Zwolle, 2007

Ronald Pickvance
Van Gogh in Saint-Rémy and Auvers
New York, 1986

Wouter van der Veen
Van Gogh in Auvers: his last days
New York, 2010

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen