+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Brug van Langlois
Arles, Frankrijk

Aan de rand van Arles lag over het kanaal van Arles naar Bouc de Pont de Réginelle of Réginal, die in de volksmond Pont de Langlois werd genoemd. De plek had een aantrekkingskracht op Vincent. De combinatie van het zuidelijke licht, het Hollandse karakter van het landschap en het vreemde, in Vincents ogen 'Japanse' silhouet van de brug verleidde hem om het onderwerp te schilderen. Op 16 maart 1888 schreef hij zijn broer Theo voor het eerst over de brug die hij had geschilderd:

“... ik heb vandaag een doek van 15 mee naar huis gebracht, het is een ophaalbrug waar een rijtuigje overheen rijdt dat afsteekt tegen een blauwe hemel – de rivier ook blauw, oranje oevers met begroeiing, een groep wasvrouwen in bonte jakken en mutsen.” Lees de hele brief

Dat hij tevreden was met het kunstwerk blijkt uit het feit dat hij, toen hij zijn broer het eerste schilderij van de brug stuurde ervan overtuigd was dat het doek “500 waard” zou worden.

Vincent maakte in voorjaar van 1888 nog vijf andere schilderijen en twee tekeningen van deze brug. 

Verder lezen

Marije Vellekoop, Roelie Zwikker
Vincent van Gogh, tekeningen, deel 4: Arles, Saint-Rémy, Auvers-sur-Oise
Amsterdam, 2007

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen