+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Goupil & Cie II
Londen, Engeland

  • 1 jan. 1875 - 15 mei 1875

Vincent van Gogh werkte sinds mei 1874 bij kunsthandel Goupil & Cie in Londen, die gevestigd was aan Southampton Street. In januari 1875 had Goupil de Londense kunsthandel Holloway & Sons aan 25 Bedford Street overgenomen. Twee maanden later schreef Vincent aan zijn broer Theo:

“onze galery is nu klaar & is mooi, wij hebben veel moois op t’oogenblik: Jules Dupré, Michel, Daubigny, Maris, Israels, Mauve, Bisschop, &c.” Lees de hele brief

Door de overname veranderde de Londense vestiging van Goupil van een magazijn voor reproducties in een kunsthandel met een toonzaal. Met Vincents ervaring uit de kunsthandel in Den Haag en Parijs zou je kunnen verwachten dat hij hier een rol zou kunnen spelen. Dit was echter niet geval. In mei 1875 werd hij vervangen en vanuit Londen overgeplaatst naar de vestiging van Goupil in Parijs

Toen Vincent in 1876 in Isleworth woonde, kwam hij nog weleens in Londen en bezocht dan onder andere de zaak waar hij zelf ook gewerkt had. Daar zag hij dan bijvoorbeeld werken die vanuit Nederland naar Londen waren gezonden. Vincent merkte bij het zien van de typisch Hollandse landschappen op dat het een genot was "Hollandsche steden en weilanden" weer eens te zien.

De zogenaamde Goupil Gallery bleef tot 1883 in Bedford Street gevestigd. Daarna werd de zaak verplaatst naar 116 & 117 New Bond street, waar de galerie tot haar sluiting in 1893 gevestigd zou zijn.

Verder lezen

Martin Bailey
Young Vincent: the story of Van Gogh's years in England
London, 1990

Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden
Hoe ik van Londen houd: wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
Amsterdam, 2013

Jan Meyers
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

Ronald Pickvance
English influences on Vincent van Gogh
London, 1974

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen