+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Familie Obach
Londen, Engeland

  • 18 jun. 1876

Toen Vincent bij kunsthandel Goupil & Cie in Londen werkte, had hij goed contact met zijn baas Charles Obach (1840/41-?). Ze maakten samen eens een uitstapje naar Box Hill en toen Vincent na zijn ontslag bij Goupil & Cie in Parijs in 1876 naar andere banen solliciteerde en een referent nodig had, wilde Obach dat zijn. Toen Vincent enkele maanden later een nieuwe baan had gevonden als hulponderwijzer op een school in Isleworth, bezocht hij de familie Obach. Obach en zijn vrouw en twee dochters woonden toen op 314 Brixton Road, vlakbij het pension van de Loyers waar Vincent had gewoond. 

Ondanks hun goede verhouding uitte Vincent later, toen hij in 1882 in Den Haag woonde, kritiek op Obach:

“Weet ge wat ik vind van ’t blad dat ik U stuur. ’t is net zoo’n manier van praten als b.v. Obach, de manager van G&C. te London er op nahoudt. En dat heeft succes – ja dat heeft succesja daar wordt naar geluisterd en dat gaat op. [...] Ik heb respect voor werken, ik veracht noch Obach noch Mesdag maar er zijn dingen die ik oneindig hooger stel dan dat soort van energie. Ik wou iets beknopters, iets eenvoudigers, iets degelijkers, ik wou meer ziel en meer liefde en meer hart.” Lees de hele brief

Obach opende na zijn werk voor Goupil in 1884 zijn eigen galerie op 20 Cockspur Street in Londen.

Verder lezen

Martin Bailey
Young Vincent: the story of Van Gogh's years in England
London, 1990

Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden
Hoe ik van Londen houd: wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
Amsterdam, 2013

Jan Meyers
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

Ronald Pickvance
English influences on Vincent van Gogh
London, 1974

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen