+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

British Museum
Londen, Engeland

  • 28 aug. 1874

Uit het bezoekersboek van het British Museum blijkt dat Vincent op vrijdag 28 augustus 1874 de tekeningen en prenten afdeling van het museum bezocht. Toen Vincent drie jaar later in Amsterdam woonde, herinnerde hij zich een tekening die hij daar gezien had, namelijk Christus in het huis van Maria en Martha. Destijds ging het kunstwerk door voor een echte Rembrandt (1606/7-1669), tegenwoordig wordt het werk toegeschreven aan de cirkel rondom Rembrandt. Vincent schreef zijn broer Theo over het werk:

“In die kamer heerscht de schemering, de gestalte des Heeren, edel en indrukwekkend, teekent zich ernstig donker af tegen het raam waardoor de avondschemering binnen valt.” Lees de hele brief

Vincent hechtte veel waarde aan de tekening, niet alleen vanwege de artistieke kwaliteit, maar ook vanwege de christelijke boodschap die het verbeeldt.

Verder lezen

Martin Bailey
Young Vincent: the story of Van Gogh's years in England
London, 1990

Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden
Hoe ik van Londen houd: wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
Amsterdam, 2013

Jan Meyers
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

Ronald Pickvance
English influences on Vincent van Gogh
London, 1974

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen