+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 

Van Gogh in Londen, Engeland

  • 19 mei 1873 - 26 okt. 1874
  • 1 jan. 1875 - 19 mei 1875
Na enkele jaren voor kunsthandel Goupil & Cie in Den Haag gewerkt te hebben, werd Vincent van Gogh in mei 1873 overgeplaatst naar het Londense filiaal. Met pijn in zijn hart verliet hij Den Haag en zijn dierbaren daar, maar hij ging tegelijkertijd met vertrouwen het avontuur in Londen aan.

Daar was zijn werk weliswaar minder interessant dan in Den Haag, maar hij genoot met volle teugen van de Engelse manier van leven, van Londen met zijn prachtige parken en interessante musea. Langzaamaan ontdekte hij de Engelse kunst en literatuur. Jaren later zou hij dan ook verzuchten dat hij veel van Londen was gaan houden.

Vincent streek bij aankomst neer in een pension in een voorstad van Londen. Na een paar maanden verhuisde hij naar een goedkoper gasthuis in de Londense wijk Brixton dat gerund werd door de weduwe Ursula Loyer en haar dochter Eugenie, op wie Vincent verliefd werd. Een klein jaar later nam zijn zusje Anna ook intrek bij de Loyers toen zij als negentienjarige naar werk zocht in Engeland. Rond die tijd sloeg Vincents stemming waarschijnlijk om, want zijn familie begon zich vanaf dat moment zorgen te maken over zijn zware gemoedstoestand en zijn teruggetrokken levensstijl. Mogelijk was de verandering veroorzaakt door Vincents onbeantwoorde liefde voor Eugenie. Anna en Vincent verhuisden in augustus 1874 naar een nieuw kosthuis in Kennington.

Kort daarna, eind oktober 1874, werd Vincent tijdelijk overgeplaatst naar een filiaal van Goupil & Cie in Parijs. In januari 1875 keerde hij weer terug naar Londen, waar Goupil net een nieuwe vestiging opende door overname van de kunsthandel Holloway & Sons. Uiteindelijk werd Vincent in het voorjaar van 1875 definitief overgeplaatst naar Parijs

Bestaand, toegankelijk
Bestaand, niet toegankelijk
Verdwenen

Locaties in
Londen

Verder lezen

Martin Bailey
Young Vincent: the story of Van Gogh's years in England
London, 1990

Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden
Hoe ik van Londen houd: wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
Amsterdam, 2013

Jan Meyers
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

Ronald Pickvance
English influences on Vincent van Gogh
London, 1974

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen