+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

School Jones
Isleworth, Engeland

    begin juli 1876 - 20 dec 1876

Toen Vincent enkele dagen aan de jongensschool van Stokes in Isleworth werkte, leerde hij Thomas Slade-Jones (1829-1883) kennen. Deze man had net als Stokes een kostschool aan Twickenham Road en was daarnaast dominee. Hij bood Vincent een baan aan in zijn school Holme Court, enkele panden verderop. Aanvankelijk gaf Vincent vooral les op de school, maar later gaf hij ook zondagsschool en preekte hij in de kerk van Jones (Turnham Green). Zo kon hij zijn ambitie kwijt om kerkelijk werk te doen.

In Holme Court had Vincent een kamer op de tweede verdieping boven de slaapzaal van alle jongens aan de achterkant van het pand. In zijn kamer hing hij portretfoto’s van zijn familie en prenten naar werken van onder meer Paul Delaroche (1797-1856), Albert Anker (1831-1910) en Ary Scheffer (1795-1858). De randen beschreef hij met bijbelteksten. Vincents dagen waren flink gevuld. ‘s Ochtends maakte hij de leerlingen wakker en gaf hij (bijbelse) les. ‘s Middags moest hij er vaak voor Jones op uit, onderwees hij een paar jongens in de stad of de kinderen van Jones, of paste hij op hen. ‘s Avonds voor het slapen gaan vertelde Vincent verhalen aan de leerlingen, die na een vermoeiende dag dan weleens in slaap vielen. Na zijn lange werkdag nam Vincent de tijd om brieven aan familieleden te schrijven, of zijn gedachten te ordenen in zijn prekenboek. Omdat Vincent steeds meer werk deed in Jones’ kerkje in Turnham Green nam Jones een andere hulponderwijzer aan om Vincents werk over te nemen.

Vincent had het naar zijn zin en schreef enthousiast over zijn nieuwe levensinvulling. Maar omdat hij -ook bij Jones- niet genoeg verdiende om een goede toekomst op te bouwen, besloot hij tijdens een verblijf in Nederland een ander pad te kiezen. Hij keerde niet terug naar Isleworth maar ging werken in een boekhandel in Dordrecht. Vincent hield nog enkele jaren contact met Jones.

Verder lezen

Martin Bailey
Young Vincent: the story of Van Gogh's years in England
London, 1990

Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden
Hoe ik van Londen houd: wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
Amsterdam, 2013

Jan Meyers
De jonge Vincent: jaren van vervoering en vernedering
Amsterdam, 1989

Ronald Pickvance
English influences on Vincent Van Gogh 
London, 1974

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen