+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Logement
Brussel, België

    Begin oktober 1880 – eind april 1880

Toen Vincent in het najaar van 1880 in Brussel aankwam om zich daar verder te ontwikkelen als kunstenaar vond hij een kamertje aan de Boulevard du midi. Het was in een klein logement waar hij 50 franc per maand voor zijn kamer betaalde; niet goedkoop, maar wél redelijk gezien de hoge prijzen in heel Brussel. Zijn kamer was echter niet geschikt om in te werken:

“Mijn slaapkamertje is al te klein en ’t licht is er niet goed en de lui zouden er op tegen hebben dat ik ’t licht van ’t raam gedeeltelijk afsloot, ik mag zelfs mijn etsen niet aan den muur hangen of mijn tekeningen.” Lees de hele brief

Vincent werkte daarom vooral buitenshuis in het atelier van zijn nieuwe vriend Van Rappard. Toen die uit Brussel vertrok, was dat een reden voor Vincent om ook de stad uit te gaan. In het voorjaar van 1881 verliet Vincent zijn kamer aan de Boulevard du midi om de zomer bij zijn ouders in Etten door te brengen. 

Verder lezen

Paul Fagel
Van Gogh in Brussel
In: Nederlandse Vereniging te Brussel. Jubileum 1906-1966

W. Lutjeharms 
De Vlaamse opleidingsschool van Nicolaas de Jonge en zijn opvolgers (1875-1926)
Brussel 1978

Bart Moens
De kunstenaarsopleiding van Vincent van Gogh in Brussel
Brussel 2012 (ongepubliceerde scriptie, in te zien in de bibliotheek van het Van Gogh Museum, Amsterdam)

Sjraar van Heugten (red.)
Van Gogh in de Borinage: de geboorte van een kunstenaar
Brussel, 2015

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen