+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Familie Geerling
Brussel, België

Toen Vincent samen met zijn vader en meneer Jones in 1878 Brussel bezocht om zich te oriënteren op een studie voor evangelist logeerden ze bij familie Geerling in Brussel. De architect Otto Geerling deed veel evangelisatiewerk en was daardoor een bekende van vader Van Gogh.

Meer dan een jaar later maakte Vincent vanuit het Belgische dorpje Cuesmes een voettocht naar Brussel en bezocht toen nogmaals de familie Geerling. Vincent leefde inmiddels tussen de mijnwerkers in Borinage en verwaarloosde zichzelf flink. Volgens overleveringen zag Vincent toen hij bij de Geerlings aan de deur kwam er zo ziek, ongezond en verwaarloosd uit dat de dochter des huizes flauwviel toen ze deur open deed. Vader Geerling herkende Vincent echter, ontving hem wederom hartelijk en bood hem eten aan. Als dank daarvoor maakte Vincent een paar schetsen en gaf die aan de dochters. Zij walgden zo van Vincents voorkomen, dat ze de tekeningen direct in het vuur van het fornuis gooiden. 

Verder lezen

Paul Fagel
Van Gogh in Brussel
In: Nederlandse Vereniging te Brussel. Jubileum 1906-1966

W. Lutjeharms 
De Vlaamse opleidingsschool van Nicolaas de Jonge en zijn opvolgers (1875-1926)
Brussel 1978

Bart Moens
De kunstenaarsopleiding van Vincent van Gogh in Brussel
Brussel 2012 (ongepubliceerde scriptie, in te zien in de bibliotheek van het Van Gogh Museum, Amsterdam)

Sjraar van Heugten (red.)
Van Gogh in de Borinage: de geboorte van een kunstenaar
Brussel, 2015

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen