+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Atelier Van Rappard
Brussel, België

  • 1 jan. 1881 - 30 apr. 1881

In de brief van 1 november 1880 schreef Vincent aan zijn broer Theo dat hij op bezoek was gegaan bij de Nederlandse kunstenaar Anthon Gerhard Alexander van Rappard (1858-1892) die in Brussel aan de Académie des Beaux-Arts studeerde. Om negen uur ’s ochtends ontmoetten ze elkaar aan de Rue Travesière 64. Bij de eerste ontmoeting twijfelde Vincent of het tussen hen zou kunnen klikken vanwege de grote financiële verschillen: Van Rappard was zeer vermogend. Toch ontstond begin 1881 een oprechte vriendschap tussen beiden. Ze deelden ideeën over kunst en hadden allebei een voorkeur voor eenvoudige onderwerpen en voorstellingswijzen.

Vincent en Van Rappard bleven nog tot 1885 met elkaar in contact en correspondeerden veel over werk en deelden ook hun passie voor het verzamelen van tijdschriftillustraties. Ondanks verschillende woonplaatsen bleven ze elkaar met regelmaat opzoeken. Hun vriendschap zou uiteindelijk eindigen nadat Van Rappard zich kritisch had uitgelaten over de litho De aardappeleters van Vincent. Het veroorzaakte een breuk die ze beiden eigenlijk niet hadden gewild.

Omdat Vincents eigen kamer aan de Boulevard du Midi in Brussel te klein was en geen goede lichtinval had, werkte Vincent in het voorjaar van 1881 enkele maanden in het atelier van Van Rappard. Vincent en Van Rappard verlieten Brussel beiden rond dezelfde tijd: Vincent eind april 1881 en Van Rappard half mei. 

Verder lezen

Paul Fagel
Van Gogh in Brussel
In: Nederlandse Vereniging te Brussel. Jubileum 1906-1966

W. Lutjeharms 
De Vlaamse opleidingsschool van Nicolaas de Jonge en zijn opvolgers (1875-1926)
Brussel 1978

Bart Moens
De kunstenaarsopleiding van Vincent van Gogh in Brussel
Brussel 2012 (ongepubliceerde scriptie, in te zien in de bibliotheek van het Van Gogh Museum, Amsterdam)

Sjraar van Heugten (red.)
Van Gogh in de Borinage: de geboorte van een kunstenaar
Brussel, 2015

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen