+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Kunstacademie
Brussel, België

    1 november 1880 – eind 1880

Vanaf begin november 1880 stond Vincent ingeschreven voor de cursus ‘Dessin d’après l’antique’ aan Académie Royale des Beaux-Arts in Brussel. Zowel de kunstenaar Willem Roelofs als de kunsthandelaar Tobias Schmidt hadden Vincent aangeraden om lessen aan de kunstacademie te volgen. Hij had daar weinig trek in, maar schreef zijn broer Theo:

“Toch verwerp ik het idee van de Ecole des Beaux-Arts niet, voor zover ik er bijvoorbeeld ’s avonds heen kan gaan zolang ik hier ben, als het gratis is of niet duur.” Lees de hele brief

Dat bleek zo te zijn. Het onderwijs in Brussel was gratis en bovendien bood een studie aan de academie de mogelijkheid om ook ’s winters in ieder geval in een licht en warm atelier te werken. Vincent besloot zich daarom toch in te schrijven. Op 5 december deed hij mee aan een wedstrijd waar hij laatste werd. Niet lang daarna verliet hij de academie. 

Verder lezen

Paul Fagel
Van Gogh in Brussel
In: Nederlandse Vereniging te Brussel. Jubileum 1906-1966

W. Lutjeharms 
De Vlaamse opleidingsschool van Nicolaas de Jonge en zijn opvolgers (1875-1926)
Brussel 1978

Bart Moens
De kunstenaarsopleiding van Vincent van Gogh in Brussel
Brussel 2012 (ongepubliceerde scriptie, in te zien in de bibliotheek van het Van Gogh Museum, Amsterdam)

Sjraar van Heugten (red.)
Van Gogh in de Borinage: de geboorte van een kunstenaar
Brussel, 2015

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen