+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Edouard Francq
Borinage, België

    Begin augustus 1879 – begin juli 1880

Nadat Vincents contract als lekenprediker bij het Belgische Evangelisatie Comité niet verlengd werd, trok hij naar het plaatsje Cuesmes. Daar vond hij onderdak bij de predikant Edouard Joseph Francq (1819 – 1902). Het zal een zware tijd voor Vincent geweest zijn, want hij had voor de zoveelste keer een mislukking op werkgebied achter de rug en had daarmee niet alleen zichzelf, maar ook zijn familie weer in verlegenheid en verwarring gebracht. De situatie moet nijpend zijn geweest, want de briefwisseling tussen Theo en Vincent kwam bijna een jaar lang stil te liggen. Gefascineerd door de Borinage en de types die hij om zich heen zag, tekende Vincent veel:

“Zit dikwijls tot laat in den nacht te teekenen om wat souvenirs vast te houden en gedachten te versterken die het zien van de dingen onwillekeurig opwekken.” Lees de hele brief

Al in 1879 had Vincent van zijn oude baas Tersteeg een verfdoos en schetsboek gekregen die hij binnen de kortste keren half vol getekend had. Over Vincents tijd bij Francq is door het ontbreken van briefwisselingen en andere bronnen verder weinig bekend. Bovendien is het niet duidelijk tot wanneer hij precies bij Francq bleef. 

Verder lezen

Georges Duez
Vincent van Gogh au Borinage
Mons, 1986

Geneviève Eeckaut
Van Gogh au Borinage
Marcinelle, 1990

Sjraar van Heugten (red.)
Van Gogh in de Borinage: de geboorte van een kunstenaar
Brussel, 2015

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen