+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Leyszaal
Antwerpen, België

  • 25 nov. 1885

In 1883, een paar jaar voor zijn bezoek aan Antwerpen, noemde Vincent het schilderij La promenade sur les remparts van de Vlaamse schilder Hendrik (Henri) Leys (1815–1869) een van de allermooiste schilderijen die hij kende. Toen hij in Antwerpen aankwam, bezocht hij dan ook vrijwel direct de patriciërswoning van Leys waar het schilderij hing.

Hoewel Vincent ernaar uitkeek om dit schilderij te zien, viel het hem enigszins tegen. Hij had de compositie anders verwacht en de kleur viel hem tegen. Bovendien was het licht slecht; toen Vincent de zaal bezocht was deze onverlicht en hij gaf daarom een fooi aan de “bonne” om de kroonluchter aan te laten steken om zo alles beter te bekijken. Ondanks alle teleurstellingen vond hij wel dat de figuren “superbe” waren afgebeeld. In Leys’ schilderijen zag Vincent een tijdloos sentiment.

Verder lezen

Guido Persoons
Vincent van Gogh te Antwerpen in 1885-1886 : zijn opleiding in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen als bijdrage tot de vorming van zijn kunstenaarschap
In: Periscoop, Vriendenkring van de Koninklijke Academie, 14-1 (1990) 

Mark Tralbaut
Van Gogh te Antwerpen
Antwerpen, 1958

Louis van Tilborg en Ella Hendriks
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
New views on Van Gogh’s development in Antwerp and Paris: an integrated art historical and technical study of his paintings in the Van Gogh Museum
Universiteit van Amsterdam, proefschrift, 2006

Marije Vellekoop, Sjraar van Heugten
Vincent van Gogh tekeningen, deel 3: Antwerpen en Parijs 1885 – 1888
Amsterdam, 2001

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen