+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Sint-Andrieskerk
Antwerpen, België

  • 2 jan. 1886

Een van de kerken die Vincent in Antwerpen bezocht was de Sint-Andrieskerk. Zijn broer Theo had gevraagd of hij het schilderij dat daar hing, De Kruisiging van Frans Francken II (1581-1642), al had gezien. Dat was voor Vincent de aanleiding om de kerk te bezoeken. Het schilderij kon Vincent bekoren, maar hij schreef:

‘‘Ik verbeeld me echter dat ik het ook zoo kan en iets nieuws vertelde ’t schilderij me niet.’’ Lees de hele brief

Vincent was meer onder de indruk van een glas in lood raam dat Stella Maris verbeeldde dat hij “suberbe” en “zeer, zeer curieus” noemde. In deze kerk zag Vincent ook het schilderij De Kruisafname waarvan hij dacht dat het een zeventiende-eeuws stuk was maar dat van de hand van zijn eigen academiedirecteur Charles Verlat bleek te zijn. 

Verder lezen

Guido Persoons
Vincent van Gogh te Antwerpen in 1885-1886 : zijn opleiding in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen als bijdrage tot de vorming van zijn kunstenaarschap
In: Periscoop, Vriendenkring van de Koninklijke Academie, 14-1 (1990) 

Mark Tralbaut
Van Gogh te Antwerpen
Antwerpen, 1958

Louis van Tilborg en Ella Hendriks
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
New views on Van Gogh’s development in Antwerp and Paris: an integrated art historical and technical study of his paintings in the Van Gogh Museum
Universiteit van Amsterdam, proefschrift, 2006

Marije Vellekoop, Sjraar van Heugten
Vincent van Gogh tekeningen, deel 3: Antwerpen en Parijs 1885 – 1888
Amsterdam, 2001

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen