+
-
ontdek waar vincent woonde & werkte
 
 

Atelierwoning
Antwerpen, België

  • 24 nov. 1885 - 28 feb. 1886

Eind november 1885 kwam Vincent in Antwerpen aan. Hij huurde een kamer van het Nederlandse echtpaar Willem Henricus Brandel en diens vrouw Anna Wilhelmina Huberta.

Voordat Vincent naar Antwerpen vertrok, verwachtte hij dat hij geen geld zou hebben om een atelier te huren in de stad. Maar het lukte hem toch om bij het echtpaar Brandel ook een klein hokje naast zijn eigen kamer te huren dat hij als studio kon gebruiken. Hoewel dit hokje niet zo groot was als een heuse werkplaats zoals die in Nuenen, kon Vincent nu ook met slecht weer thuis werken. Zelf vond hij zijn werkplaats “dragelijk”, mede omdat hij allerlei Japanse prenten als muurdecoratie had gebruikt.

 

Verder lezen

Guido Persoons
Vincent van Gogh te Antwerpen in 1885-1886 : zijn opleiding in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen als bijdrage tot de vorming van zijn kunstenaarschap
In: Periscoop, Vriendenkring van de Koninklijke Academie, 14-1 (1990) 

Mark Tralbaut
Van Gogh te Antwerpen
Antwerpen, 1958

Louis van Tilborg en Ella Hendriks
Vincent van Gogh schilderijen, deel 2: Antwerpen en Parijs
Amsterdam, 2011

Ella Hendriks en Louis van Tilborgh
New views on Van Gogh’s development in Antwerp and Paris: an integrated art historical and technical study of his paintings in the Van Gogh Museum
Universiteit van Amsterdam, proefschrift, 2006

Marije Vellekoop, Sjraar van Heugten
Vincent van Gogh tekeningen, deel 3: Antwerpen en Parijs 1885 – 1888
Amsterdam, 2001

 
* Let op! Van Gogh Route behoudt zich het recht reacties niet te plaatsen. Onredelijke en negatieve reacties of andere reacties die niet thuis horen op de website vangoghroute zullen niet geplaatst & verwijderd worden.

Tips & Aanvullingen